Σάββατο, Απριλίου 16, 2016

Ψωμί σπιτικό, χωριάτικο

Φρέσκο ζεστό σπιτικό ψωμί χωρίς προζύμι, και προ ζύμωση. Φτιαγμένο με τα χεράκια σας, με υλικά και εργαλεία που είναι ελεγμένα από εσάς. Με εύκολα απλά βήματα, και με όλα τα μυστικά που χρειάζεστε. Αλεύρι μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε, μαλακό, σκληρό, κίτρινο σταρένιο, ολικής, κ.λ.π. Επίσης μπορείτε και μισό-μισό. Διαλέγετε πάντα καλό αλεύρι, για καλύτερα αποτελέσματα. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν αλεύρια, που γράφουν για ζυμωτό ψωμί. Εγώ εδώ σας δίνω μια συνταγή με μισό σκληρό, και μισό κίτρινο σταρένιο. Βγάζει 2 ψωμιά των 750 γρμ. περίπου το κάθε ένα. Δηλαδή 1, 1/2 κιλό ψωμί.
Υλικά:
500 γρμ. αλεύρι σκληρό
500 γρμ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
3-4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 1/3 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ. γλ. κοφτά, αλάτι ψιλό
2 1/2 ποτήρια νερό χλιαρό, (βάζουμε όσο πάρει)

Εκτέλεση:
Ζύμωμα με το μίξερ.
  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.  προσθέτουμε το ελαιόλαδο το αλάτι, και ένα νεροπότηρο χλιαρό νερό. Δουλεύουμε με τον γάντζο να απορροφήσει το νερό. Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, ώστε να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι σκληρή, αλλά όχι και μαλακιά που να κολλάει στο χέρι. Πρέπει να την πιέζουμε με το δάχτυλο, και να βουλιάζει εύκολα, έχοντας μια απαλή υφή. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς το πόσο νερό θα πάρει, διότι εξαρτάται από το αλεύρι. Κάθε αλεύρι παίρνει το δικό του νερό. Η ποσότητα είναι περίπου 2 έως 2 1/4 ποτήρια του νερού.
  2. Δουλεύουμε με τον γάντζο για 5-6 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, και σταματώντας διαδοχικά, για να ξεκουράζουμε λίγο το μίξερ.
Ζύμωμα με το χέρι, το παραδοσιακό.
  1. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με την μαγιά, και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε λίγο να λιώσει το αλάτι, τραβάμε λίγο-  λίγο το αλεύρι κυκλικά, και ζυμώνουμε να απορροφήσει το νερό. Προσθέτουμε όσο ακόμα νερό χρειαστεί, τραβώντας όλο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τις δύο γροθιές μας γερά και καλά, για τουλάχιστον 10 λεπτά, ακολουθώντας την ίδια παραπάνω διαδικασία.
  • Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο, και πλάθουμε δυο όμορφες μπάλες, ή μακρόστενα, και τα αλευρώνουμε καλά, ώστε να μην μας κολλήσουν κατά το φούσκωμα επάνω στις πετσέτες.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα, ή στο ταψί του φούρνου χαρτί ψησίματος, και βάζουμε σε αρκετή απόσταση τα δύο ζυμαράκια μας. 
  • Τοποθετούμε ενδιάμεσα, και γύρω-γύρω στα ζυμάρια πετσέτες τυλιγμένες μακρόστενα φτιάχνοντας μια "φωλιά", ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο φούσκωμα, και σκεπάζουμε απαλά με δυο μαλακές πετσέτες. 
  • Δεν σφίγγουμε τις πετσέτες γύρω από την ζύμη, ούτε τις πιέζουμε. Χαλαρά για να μπορεί η ζύμη να διογκωθεί ελεύθερα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς, τον σβήνουμε, και τοποθετούμε μέσα το ταψί.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας, και να τριπλασιαστεί. Μπορεί να πάρει από 45 λεπτά, έως και 1, 1/2 ώρα, ανάλογα το περιβάλλον, και το αλεύρι. Προσοχή, να μην μας παραγίνει, διότι θα απλώσει και θα κολλήσει στις πετσέτες.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και τον ανάβουμε στους 200-210  βαθμούς.
  • Αφού προθερμανθεί ο φούρνος, ξεσκεπάζουμε προσεχτικά το ψωμί, και αφαιρούμε όλες τις πετσέτες.
  • Κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα με το δάχτυλό μας στο κέντρο σε κάθε ζύμη, και το βάζουμε στο φούρνο στην κάτω θέση, ή στην προ-τελευταία.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα, να πάρει καλό χρώμα, και να ψηθεί. Το βλέπουμε όταν το πιάσουμε στα χέρια μας, θα είναι ανάλαφρο, και αν το χτυπήσουμε απαλά με το χέρι μας από κάτω, (σαν να χτυπάμε μια πόρτα), θα χτυπά κούφια, όχι συμπαγές. Τότε είναι έτοιμο.
  • Το αφαιρούμε από το φούρνο, σκεπάζουμε κάθε ένα καρβέλι με μια πετσέτα για να μαλακώσει η κόρα, και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Όχι πάνω στον πάγκο, ή σε άλλη επιφάνεια, διότι θα δημιουργηθεί από κάτω υγρασία. 
Tips:
1. Αν δεν θέλουμε να το σκεπάσουμε, το αφήνουμε να κρυώσει όπως είναι. Απλά θα γίνει πιο σκληρή η κόρα. Τραγανή ωραία για λίγες ώρες, και πιο σκληρή μετά.
2. Αν ξεχαστούμε, και μας παραγίνει, παραφουσκώσει η ζύμη μας. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και το ξεσκεπάζουμε αμέσως, αφαιρώντας όλες τις πετσέτες. Έτσι θα κρυώσει η ζύμη, και θα κόψη το γρήγορο φούσκωμα, ώστε έως να προθερμανθεί ο φούρνος, να μην φουσκώσει κι άλλο.
3. Η συσκευασία της μαγιάς αναγράφει ότι είναι για 1/2 κιλό αλεύρι, δηλαδή 2 φακελάκια σε ένα κιλό αλεύρι. Μην βάζετε τόση πολύ μαγιά. Η δοσολογία που σας δίνω είναι πάρα πολύ καλή.
Γίνετε καλύτερο ψωμί έτσι, και κρατάει την υφή του πιο πολλές μέρες, και χωρίς να αλλοιώνετε η γεύση του, και να έχει την μυρωδιά της μαγιάς μετά από μια δύο μέρες, που ακούμε συνήθως στα αγοραστά ψωμιά.
4. Η ζύμη θα αρχίσει να φουσκώνει μέσα σε μισή ώρα το πολύ. Μην παραπλανηθείτε και νομίζετε ότι είναι έτοιμη... Θα πρέπει να τριπλασιαστεί σε όγκο.
5. Πολλοί βάζουν την ζύμη σε φόρμες, ή μικρά ταψάκια, ή ακόμα πάνω στο πάγκο, φτιάχνοντας φωλιές με πετσέτες. Μετά όμως, όταν έχει γίνει η ζύμη, δεν είναι εύκολο να την σηκώσουμε στα χέρια και να την τοποθετήσουμε στο ταψί. Πρέπει να έχεις αποκτήσει κάποια πείρα, διαφορετικά θα απλώσει στα χέρια σας, και θα σας φύγει... Επίσης, στη φόρμα ή ταψάκι βγαίνει σε σχήμα κέικ... ή κουλούρας... χάνει την φυσική του φόρμα.
Το κόλπο με το ταψί που σας δίνω, είναι το απλούστερο, και ευκολότερο, δεν κάνουμε καμιά μετακίνηση, και έχουμε δυο υπέροχα καρβέλια ψωμί, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόπο.
6. Αν αργείτε να το καταναλώνετε, όταν κρυώσει πολύ καλά, τυλίξτε σε μια πλαστική σακούλα το ένα καρβέλι, και βάλτε το στην κατάψυξη. Όταν καταναλώσετε το πρώτο καρβέλι, ξεπαγώστε το καλά, και θα έχετε ένα ολόφρεσκο ψωμί, σαν να το ψήσατε εκείνη την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF