Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015

Μοσχάρι στο φούρνο με μπύρα και μουστάρδα

17 Δεκεμβρίου, και γιορτάζει ο γιος μου σήμερα.Έπρεπε να πειραματιστώ σε κάτι ξεχωριστό, για ένα καινούριο πιάτο. Τελικά έφτιαξα ένα εξαιρετικό πιάτο, που και εγώ δεν το περίμενα ότι θα πετύχει τόσο τέλεια!! Μοσχαράκι μαριναρισμένο σε κρεμμύδια, μουστάρδα, κρασί, και αρωματικά. Σοταρισμένο με βούτυρο, και μαγειρεμένο με πράσα, μπύρα, και φρέσκο δεντρολίβανο, και το τελειώνουμε με μια φανταστική σάλτσα μουστάρδας και σκόρδου. Ένα υπέρ τέλειο πιάτο!!

Υλικά για 4 μερίδες:
1 1/2 κιλό μοσχάρι, νουά, ή φιλέτο

Για την μαρινάδα:
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1 κλαράκι δενδρολίβανο
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σ. μουστάρδα
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
χυμό από ένα πορτοκάλι
2-3 κουτ. σ. ελαιόλαδο

Για το ψήσιμο:
1 μικρό κουτάκι μπύρα
1/3 ποτήρι νερό
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
2 κλαράκια μικρά φρέσκο δενδρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη, κομμένη στα τέσσερα
2 + 1 κουτ. σ. φυτίνη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για την σάλτσα μουστάρδας:
1 κουτ. σ. φυτίνη
4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κύβο ζωμό βοδινού
4 καλές κουτ. σ. μουστάρδα απαλή
1 1/2 κουτ. γλ. κορν φλάουρ
1 ποτήρι του κρασιού νερό

Εκτέλεση:

Μαρινάδα:

  1. Κόβουμε το μοσχάρι σε μέτριες φέτες, και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 5-6 ώρες, ή από βραδύς. Ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές στο διάστημα.

Ψήσιμο:

  1. Στραγγίζουμε το μοσχάρι από την μαρινάδα.
  2. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια 'εως δυνατή φωτιά να κάψει, και ρίχνουμε 2 κουταλιές φυτίνη να λιώσει. 
  3. Βάζουμε το μοσχάρι, και το σοτάρουμε καλά να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.
  4. Στρώνουμε στο ταψί τα πράσα ψιλοκομμένα ροδέλες και το σκόρδο, και τοποθετούμε από πάνω το μοσχάρι. 
  5. Προσθέτουμε το 1/3 ποτήρι νερό, την μπύρα, λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά φυτίνη κομματάκια, τον δενδρολίβανο, αλάτι, και πιπέρι.
  6. Κουνάμε λίγο το ταψί, και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 
  7. Ψήνουμε στους 190 - 200 βαθμούς έως ότου μαλακώσει καλά το κρέας μας, συνεχώς σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, κανονίζουμε εμείς τον πόσο ζωμό θέλουμε να μείνει στο ταψί. 
  8. Αφού είναι έτοιμο το μοσχάρι μας, σβήνουμε το φούρνο, αφαιρούμε τον δενδρολίβανο, και αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό, ή πυρίμαχο σκεύος όλο τον ζωμό που έχει το ταψί. Το ταψί με το μοσχάρι το σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο, και το κρατάμε στο φούρνο, (σβησμένος), για να παραμείνει ζεστό.

Σάλτσα μουστάρδας:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την μια κουταλιά φυτίνη, και σοτάρουμε τα σκόρδα που τα έχουμε λιώσει.
  2. Αδειάζουμε μέσα τον ζωμό από το ταψί, και προσθέτουμε τον κύβο βοδινού κομματάκια, και την μουστάρδα. Ανακατεύουμε, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. 
  3. Σε 1/2 ποτηράκι του κρασιού νερό, διαλύουμε το κορν φλάουρ και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. 
  4. Στρώνουμε τα κομμάτια μοσχάρι στο ταψί μας, και αδειάζουμε από πάνω τη σάλτσα. 
  5. Κουνάμε λίγο το ταψί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε ξανά για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  6. Σερβίρουμε με ρύζι σουρωτό, ή πατάτες τηγανητές, και συνοδεύουμε με μια όμορφη σαλάτα ρόκα παρμεζάνα με ρόδι, ή κάποια 'αλλη πράσινη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!!

Tips:
Αν θέλουμε την μαρινάδα δεν την πετάμε. Την περνάμε από το μουλτι, και μπορούμε να φτιάξουμε μια καταπληκτική σούπα προσθέτοντας ένα κύβο λαχανικών, κάποια λαχανικά, καρότα, κ.λ.π. ή μακαρονάδα, ή ακόμα και να την βάλουμε την επόμενη φορά σε κάποιο ψητό φούρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF