Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2015

Ψητό κοτόπουλο, καθιστό σε μπύρα

Ένα πολύ πεντανόστημο ψητό κοτόπουλο, ή beer can chicken, που το λένε στα Αγγλικά. Η διαδικασία ψησίματος ίσως είναι γνωστή σε πολλούς, (δεν είναι Ελληνική), απλά εγώ σας δίνω την δικιά μου συνταγή για το μαρινάρισμα, και έναν ιδικό τρόπο μαριναρίσματος, που το κάνει ακόμα πιο απίθανο και ζουμερό!
Υλικά: 
1 ολόκληρο νωπό κοτόπουλο
1/2 λεμόνι
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουτάκι μπίρα,

Για το μίγμα μπαχαρικών, σάλτσα: 
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/4 από ένα μέτριο κρεμμύδι, ή 1 1/2 κουτ. γλ. αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κουτ. γλ. μπούκοβο
1/2 κουτ. γλ. μίγμα καρίνο για κοτόπουλο
1/2 κουτ. γλ. μίγμα για μπάρμπεκιου
1/2 κουτ. γλ. ρίγανι
1 κουτ. σ. περίπου αλάτι, ή ανάλογα πόσο νόστιμο το θέλετε
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. μουστάρδα
χυμό από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση: 
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μπαχαρικών στο μούλτι, και τα πολτοποιούμε καλά. 
  2. Προσεχτικά με τα δάχτυλά μας ξεκολλάμε το δέρμα από το κάτω άνοιγμα του κοτόπουλου, και από την πλευρά του στήθους όχι της ράχης, φτάνοντας μέχρι τον λαιμό. Το ίδιο κάνουμε και στα μπούτια. Είναι αρκετά εύκολο, αλλά θέλει προσοχή όμως, να μην μας σκιστεί το δέρμα, και το χαλάσουμε. 
  3. Με ένα κουταλάκι, παίρνουμε από το μίγμα, και το εισχωρούμε μέσα στο δέρμα. Κατόπιν με το χέρι μας το απλώνουμε να πάει παντού, ώστε να πασαλείψουμε εσωτερικά κάτω από το δέρμα, όλο το κοτόπουλο, και γύρω από τα μπούτια. 
  4. Κρατάμε λίγο μίγμα, και αλείφουμε το κοτόπουλο και εξωτερικά, αλλά και λίγο στο εσωτερικό του, δηλαδή εκεί που ήταν τα εντόσθια. 
  5. Αφήνουμε το κοτόπουλο σκεπασμένο για 1-2 ώρες να μαριναριστεί, και να τραβήξει τα αρώματα των μπαχαρικών.
  6. Ανοίγουμε τη μπύρα, αδειάζουμε τη μισή σε ένα ποτήρι και.. την πίνουμε!! Στο κουτάκι με την υπόλοιπη μπίρα, προσθέτουμε μέσα στο κουτάκι το κλωναράκι δεντρολίβανο. 
  7. Τοποθετούμε το κοτόπουλο όρθιο επάνω στο κουτάκι μπύρας, έτσι ώστε το κουτάκι να εισχωρήσει μέσα στο άνοιγμα του κοτόπουλου, και να στέκεται "καθιστά", και όρθιο, επάνω στο κουτάκι. 
  8. Κόβουμε μισό μικρό λεμόνι, και το εισχωρούμε στο σημείο του λαιμού, με το κομμένο μέρος προς τα μέσα. 
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  10. Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα σε ένα ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης, ή αντικολλητικό, ή κάποιο παλιό ταψάκι διότι θα καεί, και το βάζουμε επάνω στη σχάρα του φούρνου. 
  11. Τοποθετούμε τη σχάρα με το κοτόπουλο στη κάτω θέση του φούρνου. Το ταψάκι το θέλουμε για να στάζουν τα υγρά που θα ψήνεται. Το ισορροπούμε με τα πόδια του, ώστε να σταθεί, και να μην μας πέσει. 
  12. Ψήνουμε για 1:15 - 1:30 ώρες περίπου. Ελέγχουμε το ψήσιμό του, διότι η ώρα αλλάζει αναλόγως το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο. Προσοχή!! η πόρτα του φούρνου πρέπει καθ' όλη την διάρκεια ψησίματος να είναι ανοικτή περίπου 5 εκ. 
  13. Θα έχουμε ένα φανταστικό, ζουμερό, και πεντανόστιμο κοτόπουλο. Προσοχή όμως να μην το στεγνώσετε εντελώς.
Σημείωση: Υπάρχουν και ιδικές βάσεις στο εμπόριο για να τοποθετήσουμε την μπύρα και το κοτόπουλο, όπως στην φωτογραφία παρακάτω.
Tips:
  1. Μπορείτε να το τοποθετήσετε και χωρίς ταψάκι επάνω στη σχάρα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε από κάτω από τη σχάρα το ταψί του φούρνου με νερό, (για να μην κάψουμε το ταψί), ώστε να στάζουν τα υγρά εκεί μέσα. Ελέγχουμε μια δυο φορές να προσθέσουμε λίγο νερό στο ταψί.
  2. Αν θέλετε 5 λεπτά πριν το τέλος, βάλτε τον φούρνο στον αέρα, για να δώσει ένα καλύτερο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF